————— Chuť má mezi smysly privilegované místo. Je to vjem, za jehož potěšení jsme schopni zaplatit spoustu peněz a věnovat mu ohromné množství času. Na světě existuje statisíce restaurací a obchodů s lahůdkami, tisíce pořadů a kurzů a miliony knih o vaření.
Vítejte ve světě chuti!
První setkání s chutí začíná prostřednictvím mateřského mléka. Kromě příjmu nezbytných protilátek vzniká vzájemné spojení mezi jídlem a láskou a náklonností. V období kojení se rodí naše preference pro specifické chutě a jídlo se tak pro nás stává rituálem, formujícím se v pravidelnosti kojení.
Láska k jídlu jako životní styl
Jídlo bylo, je a bude spojováno s láskou. Často slýchám, že cesta k mužskému srdci vede přes jeho žaludek, zatímco perfektní žena ideálně nejí téměř nic, aby dosáhla na míry modelek. Za odvrácenou stranu potěšení z chuti proto považujeme bulimii a anorexii, stejně jako jiné posedlosti a závislosti na jezení.
Obdivuji smyslný přístup k jídlu u Italů a Francouzů. Jídlo je pro ně životní styl, který mě na cestách pokaždé okouzlí a inspiruje.
Sdílení jídla s ostatními je důležitou součástí civilizovaného života. Téměř každá významná rodinná nebo společenská událost se odehrává u stolu. Má obrovský stmelující účinek. Také důležitá jednání a dohody na vyšší úrovni se velice často sjednávají u jídla, protože dle učení Feng Shui jídlo patří k energii země, která nás energeticky otevírá a aktivuje přijímání.
Nakrmte své smysly
Jídlo vyživuje tělo i duši. Je nesmírně smyslné, stejně jako celý proces vaření. Stává se zážitkem – od výběru jídla, přípravu, vaření, prezentaci a samotnou konzumaci a vychutnávání – pokryje každý z našich pěti smyslů.
Je významnou součástí kulturních dědictví stejně jako umění nebo hudba. Kuchaři se stávají celebritami, kteří nás inspirují nejen ve světě chutí.
Jídlo si zároveň lépe vychutnám, když znám jeho historii – ryby vylovené z českých rybníků, vína z moravských vinic, sýry z farmy. Pokud to jde, dávám přednost místním a sezónním potravinám.

Syrové jídlo
Syrové ovoce a zelenina dodávají našemu tělu vitalitu prostřednictvím vitamínů a minerálů. Prospívají mysli i tělu, přináší sílu, dobrou náladu a pocit pohody a zároveň čistí tělo od uložených odpadních látek a toxinů.
Jídlo stimuluje mozkové centrum potěšení, přesto platí, že nekvalitní strava je významným faktorem pro zhoršené duševní zdraví. Naopak zdravá strava zlepšuje naši pohodu, protože mozek potřebuje ty správné živiny, aby dobře fungoval a vylučovaly se hormony, které nás činí šťastnými.
Bezduché (bezmyšlenkovité) stravování
Stejně jako spěcháme v běžném životě, podobně přistupujeme i ke konzumaci jídla – přepínáme na autopilota. Jsme neustále ve stresu, něco do sebe nacpeme a sprintujeme zpátky do práce. Pamatujete si vůbec, jak chutnal váš poslední oběd?
Co všechno se může stát, pokud jíme bez pozornosti?
- Nedostaneme signály těla, že jsme syti. To může vést ke konzumaci vyššího množství „prázdných“ kalorií, což může v průběhu času vést k rozvoji chronických onemocnění a obezity.
- Můžeme přijít o možnost jíst s rodinou a užít si tak společný čas. I když rodina sedí společně, je obvyklé, že děti a stále více i dospělí, raději sledují svá mobilní zařízení.
- Rodinné jídlo stále častěji neprobíhá vůbec, nebo se každý člen domácnosti stravuje sám po své ose.
Jídlo jako vědomé stravování
Jíst vědomě neznamená, že jídlo musí být mdlé nebo bez chuti, právě naopak. S jídlem se dá dělat tolik kreativních věcí – pokud se budeme stravovat více uvědoměle, naše chutě se mohou změnit tak, že budeme dávat přednost jen čerstvým potravinám před těmi průmyslově zpracovanými. Prostě si dáme raději jahody z vlastní zahrádky než jahodový light jogurt s přídavkem jahodového čehosi.
Také příprava jídla přináší mnoho radosti a kreativity. Navíc, pokud budeme vědomě jíst opravdové potraviny, jídlo skutečně ochutnáme. Jsme mnohem blíž skutečnému kontaktu s potřebami našeho těla.
Jídlo jako rozkoš
Když se dotkneme jídla, cítíme, zažíváme, propojujeme se a očekáváme jeho obvyklou chuť.
Jak moc si umíte vychutnat jedno z nejobyčejnějších jídel – právě upečený chléb s čerstvým máslem a solí?
Rozkoš je v kvalitě obyčejných potravin a dokonalých kombinacích. Skoro nemusíme vařit.
Nejvybranější požitky jsou spíše o kvalitě než o kvantitě.
Jídlo je láska ve všech svých podobách: odměňujeme se jídlem, jídlem se utěšujeme, vaříme pro ty, které milujeme.
Tip, co můžete udělat ještě dnes
Uvařte si voňavý bylinkový čaj. Připravte si pro něj sváteční šálek a podšálek, hezky si prostřete a pár minutek jen tak relaxujte, vychutnávejte a čerpejte energii.
